dilluns, 8 d’octubre del 2007

Quadern XX: Les empremtes de Colom


La República Dominicana

La capital, Santo Domingo, un caos de circulació i viaductes on malviuen una gran part dels seus quasi dos milions d'habitants, és la població més antiga d'Amèrica. Acull, rodejada de velles muralles, l'antiga ciutat colonial, on l'edifici més important és l’Alcàsser de Colom, que va ser palau virreinal, construït per Diego, el fill de Colom, i que té la curiositat de no tenir ni un sol clau en els seus elements de fusta.
Són interessants les Drassanes, antic edifici administratiu que avui acull el Museu d'Arqueologia Marina i una zona comercial. Es pot deambular pel carrer de les Dames, per on es diu, i d'aquí ve el nom, passejava na Maria de Toledo, acompanyada de les seves dames de companyia. El Museu de les Cases Reials està situat en els antics locals de les oficines colonials.

La catedral de Santa Maria la Menor es la més antiga d'Amèrica i avui ofereix una mescla d'estils gòtics i renaixentistes. En unes obres a mitjans del segle XIX es van descobrir unes restes atribuïdes a Cristòfor Colom i que avui jeuen en el modern monument d'El Far de Colom, iniciat als anys 30 de la mà d'un entusiasta Trujillo, però que no va ser acabat fins el 1992, en motiu del cinquè centenari del descobriment d'Amèrica. Acull diversos museus i té més importància per la seva magnificència que pel seu contingut. El batec del bulliciós Santo Domingo es pot apreciar en el cèntric parc de la Independència, l’avinguda Mella, el marcat Model i el passeig marítim, el Malecó, d'obligatòria visita en caure la tarda.

I, és clar, com sempre, quan les amistats s'entrellacen i podia passar-me dies i setmanes ocupat amb tots els oferiments i invitacions, va arribar l'hora de partir. Ho vaig fer un dia pel matí, després d'haver-me aprovisionat de fruita, i netejat el veler de la brutícia del port amb la col·laboració d'un simpàtic ajudant que em va vigilar el veler tot el dia.