diumenge, 7 d’octubre del 2007

Quadern LXXVIII: Un arxipèlag de més de 300 illes d'origen volcànic


Vanuatu. La Melanèsia

És un arxipèlag de més de 300 illes o illots, només 74 poblades i algunes només de forma testimonial, amb una superfície terrestre de 12.300 km2. D'origen volcànic, amb tres volcans actius en les illes de Tanna, Ambrym i Lopevi, són molt muntanyenques, amb altures superant habitualment els 1.000 metres i amb un cim culminant de 1.879 metres a Sant. Hi ha indicis de població establerta en el segon mil·lenni abans de Crist potser procedent de Papua Nova Guinea via illes Solomón, i una història més o menys documentada o transmesa oralment des del segle XI. Els europeus van descobrir aquests paratges en 1605 quan Pedro de Quirós, un portuguès al servei de la corona espanyola, va recalar en Esperit Sant procedent de Perú.
Va passar més d'un segle fins que primer el francès Bougainville i després l'anglès Cook iniciessin la seva exploració sistemàtica i bategessin aquestes terres com Noves Hèbrides. Des de llavors francesos i anglesos van coexistir més o menys pacíficament en aquest arxipèlag, mentre anaven donant-se bufetades pertot arreu. Aquests van adquirir gairebé totes les terres cultivables, el que va comportar una considerable evolució econòmica i en 1906 es va crear el Condominio Anglo-Francès de les Noves Hèbrides, que va durar fins el 1980, any que els nacionalistes van conquistar inicialment Luganville en Esperit Sant, després altres illes i van obtenir finalment la independència, donant a la seva nova nació el nom actual de Vanuatu, “la nostra terra”.

Durant la II Guerra Mundial, per a impedir l'avanç de les forces japoneses, els Estats Units van estacionar a Sant més de 100.000 homes i una quantitat considerable d'embarcacions i material bèl·lic que a l’acabar el conflicte va ser enfonsat o llançat al mar prop de Luganville, en un lloc que es coneix com La Punta del milió de dòlars, constituint ara un magnífic lloc de busseig contemplant naufragis. La població actual és de 174.000 habitants, residint els seus dos terceres parts en les quatre illes principals d'Esperit Sant, Malakula, Efate i la cafetera Tanna. Més del 90%, són melanesis, de pell molt fosca, robusts i de pèl crespat i arrissat, lloc perfecte per a sostenir el bolígraf en les botigues i oficines, no notant-se pel carrer cap barreja de races i per descomptat gairebé ni rastre dels hindús, tan nombrosos en la meva etapa anterior de Fiji.

L'agricultura, -cacao, cafè, kava, pebre i copra-, és el seu primer ingrés, seguit del turisme en ascens, procedent d'Austràlia i Nova Zelanda, els dos països rics del Pacífic. En Port Vila recalava cada quinze dies un gran creuer turístic que espargia durant dos dies un parell de milers d'àvids turistes per tota la població, forçant a l'alça tots els preus de taxis i botiguetes. Sembla que també va en augment la importància de Vanuatu com paradís fiscal per a empreses of shore. Pel carrer es veuen de tant en tant les oficines de les grans multinacionals de la auditoria i l'advocacia que han establert allí les seves delegacions donant servei als taurons financers que tenen com clients. Bancs moderns ofereixen comptes numerats sense fer preguntes o en tot cas creient-se sense més totes les respostes. Moltes botigues duty free ben assortides, tempten als turistes a fer compres barates el dia previ a la seva partida.