dilluns, 8 d’octubre del 2007

Quadern XXVIII: Kingston, els japonesos i Bob Marley


En terres de Jamaica

Kingston, la capital de Jamaica, amb uns 500.000 habitants, està situada en un lateral d’un gran port natural i està protegida en la seva esquena per les muntanyes Blaves, que tenen uns contraforts que s’aixequen quasi sense deixar espai a la ciutat. La ciutat s’estén amb edificacions de baixa alçada i no es veuen per allà ni places ni zones peatonals ni jardins.
Els cotxes, la majoria japonesos com a conseqüència de la gran influència del Japó en l’economia jamaicana, són conduïts de forma més aviat despreocupada tot i la intensa campanya existent per prevenir accidents. Un altre col·lectiu que augmenta el perill del trànsit són els ciclistes, tants com una plaga de llagosta i que circulen per la dreta, per l’esquerra, en sentit contrari i fent ziga-zagues per pur plaer. Els venedors ambulants i les persones que netegen els vidres dels vehicles posen la guinda a tot plegat.

Llocs importants

Potser l’edifici més característic sigui la Devon House, una gran mansió construïda en l’any 1881, em van dir, pel primer jamaicà negre milionari. És una mansió d’estil neoclàssic que avui en dia està adaptada com a restaurant i com a centre comercial amb nombroses tendes instal·lades en les antigues edificacions de servei distribuïdes pels seus frondosos jardins.

Per als seus fans, hi ha el museu de Bob Marley, qui va popularitzar el reggae; la bandera etíop i els discs d’or i platí del cantant decoren les seves parets.

Port Royal és a la punta de l’istme on vaig estar amarrat i és un poblat unit a Kingston per un petit transbordador i per un autobús que circulen a través d’aquest istme. Port Royal només conserva el fort de l’època anterior al terratrèmol de 1692, malgrat que es troba enfonsat un metre. A una explanada hi ha una petita casa que, a causa del terratrèmol, es va enfonsar més d’un costat que d’un altre però va romandre intacta, amb una inclinació d’uns 30 o 40 graus. No té la fama de la torre de Pisa però per a aquest perdut indret de Jamaica no està gens malament; li diuen la Giddy House, la Casa del Vertigen, i ara està totalment buida i amb les parets pintades.